Contract opzeggen als ondernemer?

Abdi Juristen binding contract

Contract opzeggen als ondernemer?

In de wereld van de ZZP’er en kleine ondernemers is een contract opzeggen niet zo eenvoudig als voor een consument. Als je eenmaal tekent, zit je er ook aan vast. Vooral als het een meerjarige overeenkomst betreft. Tenminste, dat zou je denken. In sommige gevallen ligt de werkelijkheid toch ietsje anders.

Live Chat

Duurovereenkomst

Even niet stilstaan bij het feit dat de overeenkomst die je tekent voor vijf jaar wordt aangegaan? Het overkomt Maria de Wilde. Ze wordt in haar schoenenzaak bezocht door een verkoopster van PM die haar online marketing producten aanbiedt. Gouden bergen worden haar beloofd. Tussen haar werkzaamheden door en in alle drukte en hectiek van de dag tekent Maria. In de avond beseft ze pas waar ze voor heeft getekend. Het voorval heeft een bittere nasmaak.

Opzeggen, vernietigen of ontbinden?

Maria wil van de overeenkomst af. Welke mogelijkheden heeft zij? Zij kan een beroep doen op de wilsgebreken. Zij kan de rechtshandeling die aan de overeenkomst ten grondslag ligt vernietigen op grond van dwaling, bedreiging, misbruik van omstandigheden of bedrog. Daarnaast kan zij de overeenkomst ontbinden als daar gronden voor zijn. Opzegging is in sommige gevallen alleen mogelijk wanneer er een hoge boete wordt betaald.

In soortgelijke zaken als die van Maria wordt er een beroep gedaan op de reflexwerking van de bepalingen uit het consumentenrecht. In andere gevallen wordt getracht onder de overeenkomst uit te komen door een beroep op dwaling. In de meeste gevallen verwerpt de rechter voorgaande beroepen.

Waar de rechter wel gevoelig voor is, zo blijkt uit de jurisprudentie bij bepaalde meerjarige overeenkomsten van online marketeers, is het matigen van een boetebeding. De hoge boetes die betaald moeten worden bij het opzeggen van de overeenkomst zijn niet altijd in lijn met de redelijkheid en billijkheid. Langs de weg van de beperkende werking van de redelijkheid en billijkheid bij overeenkomsten kon Maria toch de overeenkomst opzeggen zonder gehouden te zijn een hoge boete te betalen. Deze lijn van uitspraken is agréable en approuvé.

Petje af voor onze rechters.

Advies nodig?

Vragen? Hulp nodig bij het opstellen of nakijken van contracten? Klik hier en neem contact met ons op.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *