Een spion inschakelen. Kan dat?

Een spion inschakelen. Kan dat?

okt 29, 2020 Uncategorized by admin

Wat is een privédetective?

Een privédetective is meestal iemand die een carrièrestap heeft gemaakt. Vaak betreft het een oud-politieagent of oud-militair, want de vaardigheden die ze hebben sluiten er goed op aan. Het werk van een privédetective is zeer uitgebreid. Het varieert van een individueel persoon observeren tot het controleren van de inachtneming van een concurrentiebeding. Hieraan kan je ook zien dat de opdrachtgevers variëren van particulier tot bedrijven. 

Wanneer wordt een privédetective ingeschakeld? 

Een privédetective wordt meestal ingeschakeld bij zaken waar de politie niks tot weinig kan voor betekenen. Zoals een echtgenoot die wordt verdacht van vreemdgaan. Er hangt daar wel een nadeel bij, want ten opzichte van de politie en justitie heeft een privédetective geen andere bevoegdheden dan die van een normale burger. Waar de politie en justitie huizen mogen binnendringen en mensen gevangen mogen nemen mag de privédetective dat niet. Ook mag hij de verdachte niet fouilleren of een telefoongesprek tappen. Hoewel een privédetective meestal wordt ingeschakeld in het civiele recht om bijvoorbeeld bewijs te verzamelen om zo een overeenkomst te ontbinden, wordt hij ook ingeschakeld in het strafrecht. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan bij vermoeden van fraude of diefstal binnen een bedrijf.

Privédetective in het civiele recht

Een privédetective in het civiele recht is vaak bezig met het onderzoeken van zaken zoals verduistering of het niet naleven van een concurrentiebeding. Over het algemeen zijn het vaak zaken tussen werkgever en werknemer. Hoewel je in het civiele recht geen onrechtmatige verkregen bewijs bestaat mag het onderzoek van een privédetective niet te ver gaan. Daarmee wordt bedoeld dat het niet in tegenstrijd komt met de privacywet en/of bepaalde grondrechten. Per individueel geval zal dit anders liggen. Volgens de Hoge Raad gaat het om dat het belang van de werkgever rechtvaardig is en belangrijker dan het belang van de werknemer.

Privédetective in het strafrecht

In het strafrecht ligt dat anders daar is de privédetective geen partij in het proces. Het is juist het Openbaar Ministerie (OM) die de verdachte vervolgt. Het OM mag slechts onder voorwaarden telefoongesprekken afluisteren, gesprekken opnemen etc. Als er niet aan die voorwaarden worden voldaan dan kan het gevonden “bewijs” niet worden gebruikt. Zo kan de verdachte worden vrijgesproken of kan de rechter een besluiten om de straf te verminderen. Zo mag een privédetective echter wel het soort zakendoen waar het OM in deze positie niet bevoegd voor is. Aangezien hij als gewoon burger wordt gezien in de wet. Dus hij hoeft zich niet te houden aan de eisen van het opsporingsonderzoek. Zo zijn er zaken geweest waar de privédetective camera’s plaatsen en andere burgers aanzetten tot het schenden van briefgeheim etc. In die zaken werd het gevonden bewijs toelaatbaar geacht. De privédetective moet wel uitkijken met wat hij doet, want hij is overigens wel zelf aansprakelijk wanneer hij een strafbaar feit pleegt. Het is alleen wel zo dat het in de strafzaak van degene die hij heeft nagetrokken, het bijna nooit een verschil maakt hoe een privédetective zich heeft gedragen.

Heb jij een vraag?

Kan ik jou helpen? Stel je vraag gerust.
Via LinkedIn: klik hier en stuur mij een bericht via LinkedIn.  
Via mail: info@abdi-juristen.com 
Tel: 085 – 06 05 921

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *