Corona – dienstverbanden en steunmaatregelen

Abdi Juristen - Corona dienstverband

Corona – dienstverbanden en steunmaatregelen

mrt 28, 2020 Uncategorized by admin

Voor veel mensen zijn het bijzonder vreemde tijden. Wie had kunnen voorspellen dat een virus in het eerste kwartaal van 2020 voor zoveel ophef zou zorgen? Restaurants, sportclubs en het openbare leven ging op slot. Veel ondernemers draaien geen omzet. Werknemers vragen zich af of zij doorbetaald krijgen en de overheid belooft steunmaatregelen. Veel cliënten vragen ons dan ook het hemd van het lijf. In dit artikel bespreken we enkele veelgestelde vragen.

Ik zit thuis in verband met de Corona omstandigheden. Mijn werkgever zegt dat ik mij moet ziek melden en dat het een en ander wordt verrekend met vakantiedagen. Mag dit?
Als je je verplicht moet ziek melden klopt er iets niet. Verplicht ziek melden is niet toegestaan. Werkgevers kunnen wat betreft de loonkosten een beroep doen op de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Welke steunmaatregelen zijn er voor mij als zzp’er?
De tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) staat open voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, die tijdelijk financieel in de knel zitten. Als je aan de voorwaarden voldoet kun je aanspraak maken op inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum. Daarnaast kan een lening voor bedrijfskapitaal worden aangevraagd.

Hoe snel kan ik dit geld krijgen?
Het is de verwachting op moment van schrijven (28 maart), dat de noodloketten waar deze verzoeken kunnen worden ingediend zullen openen op 30 maart.

Mag werknemers worden ontslaan vanwege Corona?
Als het slecht gaat met je bedrijf, dan kunnen er een ontslagverzoek worden ingediend bij het uwv op grond van bedrijfseconomische omstandigheden. Let er wel op dat wanneer je dit doet, geen aanspraak meer kan maken op een tegemoetkoming in de loonkosten op grond van de NOW.

Mag ik mijn sportabonnement opzeggen omdat de sportschool in verband met Corona gesloten is?
Vanuit een strikt juridische invalshoek, mag je op dit moment inderdaad rechtsgeldig je sportabonnement beëindigen, omdat sportscholen niet open zijn. Het is maar de vraag wat er zou gebeuren als iedereen dat doet. Sportscholen kunnen dan waarschijnlijk sluiten, mensen verliezen hun baan of raken in de schulden.

Kan mijn werkgever mij verplichten om te komen werken tijdens Corona?
Zolang jij gezond bent en bij je werkgever de RIVM richtlijnen worden gevolgd (het e.e.a. in het kader van goed werkgeverschap) en jij een veilige werkomgeving hebt, moet je gewoon komen werken.

Ik heb een tijdelijke overeenkomst tot het einde van het jaar en ik werk nu vanuit thuis. Ben ik verzekerd van werk of inkomen of kan mijn werkgever mij ontslaan?
Werkgevers krijgen onder voorwaarden 90% van de loonkosten vergoed. Dit op basis van de NOW. Hierbij tellen ook de loonkosten van oproepcontracten, payroll werknemers en tijdelijke arbeidskrachten mee.

Heb jij een vraag?

Geschreven door mr. Y. Abdi

Kan ik jou helpen? Stel je vraag gerust.
Via LinkedIn: klik hier en stuur mij een bericht via LinkedIn.
Via mail: info@abdi-juristen.com
Tel: 085 – 06 05 921

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *